این روش برای تعیین درصد جرمی کلیه عناصر اصلی و فرعی (درشت‌مغذی‌ها) در کودها با استفاده از الکتروفورز مویینه کاربرد دارد. این روش امکان اندازه‌گیری درشت‌مغذی‌هایی مانند نیتروژن آمونیومی (نیتروژن آمونیاکی، NH4-N)، نیتروژن نیتراتی (NO3-N)، فسفر (P یا P₂O₅)، پتاسیم (K یا K₂O) و همچنین سدیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، کلر (کلرید)، فلوئور (فلوئورید) را فراهم می‌کند.

روش اندازه‌گیری
مبنای این روش بر استخراج اجزای نمونه با استفاده از آب و سپس اندازه‌گیری کاتیون‌ها (آمونیوم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، کلسیم) و آنیون‌ها (کلرید، سولفات، نیترات، فلوئورید، فسفات) به کمک الکتروفورز مویینه با آشکارسازی غیرمستقیم در ناحیه فرابنفش با طول موج ۲۵۴ یا ۲۶۷ نانومتر استوار است.

مقدار شکل‌های محلول در آب کاتیون‌های معدنی (آمونیوم، پتاسیم، کلسیم، سدیم، منیزیم) یکی از ویژگی‌های مهم در ارزیابی‌های کشاورزی، اصلاح خاک و بهداشتی خاک‌ها (خاک‌های زراعی، مراتع، علفزارها و خزانه‌های جنگلی) به شمار می‌رود. توازن کاتیونی باید در پایش‌های زیست‌محیطی خاک به‌منظور ارزیابی تأثیر فعالیت‌های انسانی تحت کنترل قرار گیرد.

روش اندازه‌گیری
در این روش، ابتدا شکل‌های محلول در آب کاتیون‌ها با استفاده از آب مقطر از نمونه خاک استخراج می‌شوند، سپس اجزای مورد بررسی از طریق روش الکتروفورز مویینه با آشکارسازی غیرمستقیم در طول موج ۲۵۴ یا ۲۶۷ نانومتر جداسازی، شناسایی و اندازه‌گیری می‌شوند.

کل هیدروکربن‌های نفتی (TPH) اصطلاحی است که برای توصیف خانواده‌ای بزرگ شامل چند صد ترکیب شیمیایی به‌کار می‌رود که منشاء آن‌ها نفت خام است. بخش اصلی و خاص این ترکیبات، شامل هیدروکربن‌های غیرقطبی و کم‌قطبی با ساختارهای آلیفاتیک، آروماتیک و آلی‌سایکل است.

کنترل مقدار TPH در خاک اهمیت زیادی دارد، زیرا نفت و فرآورده‌های نفتی برای گیاهان، حیوانات و انسان‌ها سمی بوده و باعث کاهش کیفیت و حاصلخیزی خاک می‌شوند.

با استفاده از دستگاه آنالایزر FLUORAT-02 می‌توان مقدار TPH در خاک را با دقت، حساسیت بالا و هزینه مناسب به روش فلوریمتری و مطابق با جدیدترین اسناد مقرراتی از جمله استاندارد پیشنویس GB 15618: استاندارد کیفیت محیط زیست خاک برای اراضی کشاورزی اندازه‌گیری کرد.

روش اندازه‌گیری
روش فلوریمتری برای تعیین مقدار TPH در خاک، بر اساس استخراج فرآورده‌های نفتی از نمونه خاک با استفاده از هگزان (روش A، مناسب برای خاک‌های کم‌آلوده) یا کلروفرم (روش B، مناسب برای خاک‌های بشدت آلوده) انجام می‌شود. در روش B، تصفیه توسط کروماتوگرافی ستونی الزامی است. شدت فلورسانس عصاره توسط دستگاه FLUORAT-02 اندازه‌گیری شده و نرم‌افزار FLUORATE مقدار نهایی TPH را به‌صورت میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک نمایش می‌دهد.

مقدار شکل‌های محلول در آب آنیون‌های معدنی (کلرید، سولفات، نیترات، فلوئورید و فسفات) و آلی (استات، فرمات و اگزالات)، یکی از ویژگی‌های مهم در ارزیابی‌های آگروشیمیایی، اصلاح اراضی و بررسی‌های بهداشتی خاک‌ها (خاک‌های زراعی، مراتع، علفزارها و خزانه‌های جنگلی) به شمار می‌رود.

این اطلاعات همچنین در بررسی رفتار فرآیندهای خاک، مطالعه متابولیسم عناصر غذایی و شناسایی نمک‌های مضر برای گیاهان اهمیت دارد. کنترل توازن آنیونی در پایش زیست‌محیطی خاک برای ارزیابی تأثیر فعالیت‌های انسانی ضروری است.

روش اندازه‌گیری
در این روش، ابتدا شکل‌های محلول در آب آنیون‌ها با استفاده از آب مقطر از نمونه خاک در نسبت ۱:۵ استخراج می‌شوند. سپس اجزای مورد نظر با استفاده از روش الکتروفورز مویینه و آشکارسازی غیرمستقیم آنیون‌ها، شناسایی و اندازه‌گیری می‌شوند.

تجزیه خاک‌ها، رسوبات سطحی و عمقی، سنگ‌ها و کانسنگ‌ها از نظر میزان جیوه، یکی از رایج‌ترین اندازه‌گیری‌ها در پایش آلودگی‌های زیست‌محیطی و اکتشافات ژئوشیمیایی است. شرکت Lumex Instruments روشی سریع و دقیق برای اندازه‌گیری مستقیم جیوه ارائه می‌دهد که با استفاده از آنالایزرهای سری RA-915 و بر پایه طیف‌سنجی جذب اتمی با تصحیح زمینه به روش Zeeman (ZAAS) انجام می‌شود.

گزینه گرماسنجی (Thermoscanning) در این دستگاه‌ها، امکان شناسایی گونه‌های مختلف جیوه با انرژی‌های پیوندی متفاوت نسبت به ماتریس نمونه را فراهم می‌سازد که اطلاعاتی فراتر از اندازه‌گیری کل جیوه در اختیار قرار می‌دهد.