تیتراسیون کارل فیشر چیست؟
کارل فیشر روش کارل فیشر یکی از دقیق ترین روش های سنجش آب موجود در نمونه ها می باشد.
در این روش یک مولکول آب با یک مولکول ید ( I2 ) در حضور SO2 و حلال متانول واکنش می دهد. از آنجا که واکنش به نسبت استوکیومتری 1 : 1 انجام می گیرد، با سنجش میزان مصرف ید به روش الکتروشیمیایی می توان آب موجود در نمونه را اندازه گیری کرد. دستگاه های کارل فیشر کمپانی متلر تولدو به دو دسته ی حجم سنجی و کولن سنجی تقسیم می شوند. کمپانی متلر تولدو برای انواع نمونه ها و کاربردهای خاص بهترین دستگاه را شما ارائه می دهد.
کارل فیشر حجم سنجی
کارل فیشر حجم سنجی کمپانی متلر تولدو برای اندازه گیری مقادیر آب در محدوده ی 0.001 تا 100 درصد مناسب می باشد. از مزیت های دستگاه کارل فیشر حجم سنجی این است که می توان نمونه های جامد یا خمیری را به طور مستقیم وارد ظرف تیتراسیون نمود. با استفاده از حلال های آلی مناسب که مختص به نمونه مورد نظر است می توان میزان آب نمونه را اندازه گیری کرد. علی رغم پیشرفت های زیاد در تولید معرف های کارل فیشر، تیتر پایدار برای این گونه معرف ها وجود ندارد. مشابه تمامی دستگاه های کارل فیشر در دنیا ، تعیین فاکتور تیترانت کارل فیشر حجم سنجی باید به طور متوالی انجام شود.
کارل فیشر کولن سنجی
برای اندازه گیری مقادیر کم آب (µg 10 تا mg 100 مقدار مطلق آب ) کولن سنجی روشی ایده آل برای اندازه گیری آب در مایعات، جامدات و گازهاست.
معادله ی کارل فیشر:
(RNH) SO4CH3 + 2 (RHN) I H2O + I2 + SO2 + CH3OH + 3 RN
کارل فیشر های کمپانی Mettler Toledo سوئیس
در میان کمپانی های سازنده ی این نوع دستگاه ها در دنیا، کشور سوئیس و برند متلر تولدو قدیمی ترین، با تجربه ترین و بهترین است. تجربه ی بیش از 80 ساله ، دقت بالا، استفاده از متریال با کیفیت آنها را از دیگر کمپانی ها متمایز نموده است. شعار شرکت های بزرگ با نگاه بلند مدت ” کیفیت بهترین تبلیغ است ” . از این رو سالها در بازارهای جهانی ماندگار هستند.
یکی از دغدغه های اصلی خریداران دستگاه های آزمایشگاهی به دلیل پرداخت هزینه بالای خرید، این است که آیا دستگاه مورد انتخاب آنها سالها بدون هیچ گونه مشکل کار خواهد کرد؟ آیا خدمات و پشتیبانی فنی و علمی مورد نیاز را دریافت خواهند نمود ؟
خوشبختانه به دلیل وجود 30 سال فروش دستگاه های متلر تولدو در ایران با نظر سنجی از مراکزی که از تجهیزات این کمپانی همچون ترازو ، تیتراتور ، کارل فیشر، پی اچ متر و هدایت سنج ، رفرکتومتر، دانسیته متر و اسپکتروفوتومتر استفاده می کنند. می توان به این نتیجه رسید که تا چه حد مشتریان محصولات متلر تولدو راضی بوده اند. این شرکت با صرف هزینه های بالا جهت آموزش کادر فنی خود در خارج از کشور، ارائه ی خدمات پس از فروش خود را نیز گارانتی می نماید و مشتریان خود را تنها نمی گذارد. از این رو کم نیستند مشتریان این شرکت که دائمی بوده و به ما اعتماد کرده اند.
تفاوت تیتراسیون کارل فیشر حجم سنجی با کولن سنجی چیست ؟
در روش حجم سنجی تیترانت به طور مستقیم به ظرف نمونه اضافه می گردد، اما در روش کولن سنجی تیترانت به صورت الکتروشیمیایی و همزمان در ظرف نمونه ایجاد می شود. روش کولومتری عموما برای اندازه گیری و تشخیص مقادیر کم آب ( کمتر از ppm 100-50 ) استفاده می گردد.
چه موقع از سل با دیافراگم و چه موقع از سل بدون دیافراگم استفاده می گردد ؟
مدل های C20 و C30 کمپانی متلر تولدو با دو نوع سل همراه و در دسترس هستند. یکی سل با دیافراگم و یکی هم بدون دیافراگم. برای بسیاری از کاربردها ما سل بدون دیافراگم را پیشنهاد می کنیم. به دلیل اینکه نیازی به نگهداری ندارد. برای همین طراحی منحصر به فرد این نوع از سل ها، برای تعیین میزان آب در روغن ها هم کاربرد دارد. سل های با دیافراگم برای اندازه گیری مواد حاوی کتون ها پیشنهاد می گردد. و یا زمانی که بهترین صحت مورد نظر کاربر باشد.
چه موقع متوجه شویم که باید مولکولارسیو در تیوب خشک کننده را تعویض کنیم ؟
عملی ترین راه حل برای این موضوع این است که مقداری ژل سیلیکا آبی به بالای تیوب شک کننده به عنوان شناساگر اضافه نماییم. به محض اینکه در لایه ی ژل رنگ صورتی ظاهر شد، زمان تعویض مولکولار سیو فرا رسیده است. به طور طبیعی افزایش در زمان دریفت دستگاه هم می تواند نشان دهنده ی این موضوع باشد که مولکولار سیو باید تعویض شود.
هر چند وقت یک بار نیاز است که محلول ظرف تیتراسیون تعویض شود ؟
اولین و روشن ترین پاسخ این سوال، این است : به محض اینکه نمونه دیگر حل نمی شود. با این حال این یکی از دلایل تعویض محلول است. دلیل دوم زمانی است که تیترانت شامل یدین و حلال شامل دیگر ترکیبات ضروری برای واکنش کارل فیشر است. یکی از این ترکیبات دی اکسید سولفور می باشد که این ترکیب می تواند قبل از اینکه ظرفیت حلالیت حلال اشباع شود ، نه نشین گردد. به عنوان یک قانون کلی، حلال در سیستم های شامل این دو ترکیب به طور تخمینی ظرفیت مقدار 7 میلی گرم آب را به ازای یک لیتر از حلال را دارد. به عنوان نمونه در تیترانت با غلظت mg/l 5 دارد، 280 میلی گرم آب نیاز به 56 ی سی از تیترانت را دارد.