یکی از دستگاه های آزمایشگاهی که این روزها استفاده بسیار زیادی از آن می شود ترموسایکلر می باشد که امروز می خواهیم شما را با این دستگاه آزمایشگاهی بیشتر آشنا کنیم.
ترموسایکلر
دستگاه ترموسایکلر از جمله دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی می باشد که از آن در علوم بالینی و برای تقویت DNA مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه به کمک روشی به نام اصول پی سی آر باعث تکثیر شدن DNA می شود.
این دستگاه در آزمایشگاهی که مورد استفاده می باشند مراحل کاریشان طی سه مرحله می باشد. اول اینکه دستگاه ترموسایکلر برای تشخیص هویت بیمار مورد استفاده قرار میگیرد. دوم اینکه برای آزمایش های پیش از تولد و سوم برای آزمایش های تعیین جنسیت جنین و بررسی روابط ژنتیکی مورد استفاده می باشد.
تکنیک دستگاه ترموسایکلر
در زمان های گذشته برای تعیین جنسیت جنین از روش های مختلفی استفاده می شد یکی از آن روش ها این بود که مجبور بودند یک ژن خاص را درون یک حامل مناسب بفرستند تا بتوانند عمل تکثیر باکتری را انجام دهند. این روش و سایر روش های دیگری که انجام میشد نیاز به زمان طولانی و زحمت بسیار زیادی داشت.
ساخت و تولید دستگاه ترموسایکلر این مشکل را حل کرد در واقع این دستگاه در سال 1984 ساخته و تولید شده است که دارای مزیت های بسیار زیادی می باشد.
مزیت های دستگاه ترموسایکلر
یکی از مهم ترین مزیت های دستگاه ترموسایکلر این است که می تواند نمونه های موجود در آزمایشگاه ها را در یک روز مورد بررسی قرار دهد و به خاطر قیمت ارزان و مناسبی دارد یکی از تجهیزات آزمایشگاهی پراستفاده شناخته شده است.
این دستگاه توانسته است انقلاب بسیار بزرگی را در تشخیص بیماری ها، علوم جنایی، صنایع پزشکی و میکروبیولوژی به وجود آورد و کمک بسیار بزرگی در رفع مشکلات مربوط به زیست مولکولی که در آن نیازمند مقدار زیادی از DNA يکسان است باشد.
مواد و وسایل لازم برای استفاده از ترموسایکلر
- DNA الگو
- دزوكسي نوكلئوتيد تري فسفات
- پرایمرهای Forward و Reverse
کاربرد دستگاه ترموسایکلر
تمامی دستگاه ها و تجهیزاتی که در آزمایشگاه های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند دارای کاربردهای منحصر به فردی می باشند که در زمان مورد نیاز از آن ها استفاده می شود .
دستگاه ترموسایکلر در تشخیص بیماریهای پیش از تولد بسیار مفید است و به شما کمک میکند تا قبل از تولد کودک، از بروز بیماریهای ژنتیکی جلوگیری کنید. با استفاده از این دستگاه، کودک شما بهسلامت به دنیا میآید و از ابتلا به بیماریهای ژنتیکی مصون میماند.
از دیگر کاربردهای این دستگاه ترموسایکلر تعیین جنسیت می باشد که بسیار مورد استفاده می باشد. دستگاه ترموسایکلر در برخی از آزمایشگاه ها در تشخیص بیماری هایی همچون بیماری ابدز بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
لازم است که بدانید این دستگاه کمک بسیار بزرگی برای تحقیقات جنایی به نیروهای پلیس می کند و برای تشخیص هویت نیز بسیار وسیله کاربردی می باشد
مراحل کار با دستگاه ترموسایکلر
مراحل استفاده و عملیات ترموسایکلر به شرح زیر می باشد.
در قدم اول که به آن واسرشت میگویند محلول مربوطه حدودا ۳۰ ثانیه باید در دمای ۹۸ درجه نگهداری شود. در حقیقت، تکرشتههای DNA در مرحله نخست به وجود میآیند. پس از این مرحله، مرحله اتصال آغاز میشود که در آن دمای محلول باید در مدت زمان 20 تا 40 ثانیه به 60 درجه سانتیگراد کاهش یابد تا اتصال موفقیتآمیز صورت گیرد. مرحله آخر، مرحله طویلشدن است که در این مرحله دما به 72 درجه سانتیگراد میرسد و DNA به میزان دو برابر طولانیتر میشود.
باید و نباید های استفاده از دستگاه ترموسایکلر
هنگام تهیه واکنش نمونه کنترل مثبت را آخر کار تهیه کنید.
برای استفاده از هر ماده از پیپت جدا گانه و اختصاصی استفاده کنید.
مواد ذخیره آزمایشگاه را تقسیم کرده و فریز کنید و هرچند وقت صحت آنها را کنترل کنید.
هنگام استفاده، هرلوله را spin کنید تا موادی که به اطراف درب لوله چسبیده اند رسوب کنند.
برای انجام آزمایشهای تاییدی از مواد فریز شده استفاده کنید
هیشه DNA آمپلی فای شده را خارج از محل آماده کردن نمونه نگهداری کنید
حرف آخر
شرکت آرتین آزما مهر، نماینده رسمی Lumex در ایران، ارائهدهنده تجهیزات و دستگاههای آزمایشگاهی با کیفیت است. شما میتوانید با دریافت مشاوره و راهنمایی از این نمایندگی، مناسبترین تجهیزات مورد نیاز برای آزمایشگاه خود را تهیه و خریداری کنید.