واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز با ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز با هدف ارتقای کیفی محصول بنزین این پالایشگاه و تولید روزانه ۱.۶ میلیون لیتر بنزین یورو به بهرهبرداری رسید.
به گزارش خبرنگار اعزامی شانا به استان فارس، بهرهبرداری از واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز امروز (دوشنبه، ۲۸ آبان) با حضور محمدصادق عظیمیفر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و کرامت ویسکرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران انجام شد.
شرکت پالایش نفت شیراز در جهت اهداف راهبردی خود در زمینه تولید و عرضه سوخت پاک و افزایش کیفیت بنزین تولیدی، از سال ۹۸ نسبت به احداث واحد ایزومریزاسیون به ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز اقدام کرد.
هدف کلی این طرح، افزایش ۲۰ درصدی بنزین تولیدی پالایشگاه، ارتقای درجه آرامسوزی (عدد اکتان) بنزین نهایی تولیدی پالایشگاه از ۸۷ به ۹۱، کاهش بنزن آن در سطح استاندارد ملی به کمتر از یک درصد، کاهش مواد آروماتیکی به کمتر از ۳۵ درصد، کاهش مقدار گوگرد بنزین تولیدی به کمتر از ۲ پیپیام و کاهش آلایندههای زیست محیطی است.
ظرفیت این واحد معادل ۷۹۵ هزار لیتر در روز و تولید فعلی آن روزانه ۵۴۰ هزار لیتر است که با راهاندازی این واحد، کیفیت بنزین تولیدی نیز به استاندارد یورو ۵ میرسد و تولید روزانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار لیتر بنزین یورو ۵ در پالایشگاه شیراز محقق خواهد شد.
دانش فنی این واحد سال ۱۳۹۷ از شرکت UOP ایالات متحده امریکا اخذ و اجرای آن از طریق یک قرارداد EPC دنبال شد. اما به دنبال خروج ایالات متحده از توافق برجام ادامه مسیر از طریق شرکت UOP میسر نبود تا اینکه با ورود شرکت آرتین آزما و معرفی تکنولوژی کاتالیست مبتنی بر پایه سولفات زیرکونیا تولیدی شرکت آنتارکس روسیه، نقشه های فرایندی به سمت این تکنولوژی Revamp شده و برخی قسمتها طراحی مجدد شد.
سرمایهگذاری انجامشده در این پروژه ۳۲ میلیون یورو بوده و قرارداد آن با ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز از اسفند سال ۱۳۹۸ با شرکت پیمانکاری جندیشاپور منعقد شده است. شرکت آرتین آزما نیز با همکاری شرکت آنتارکس از سال 1401 در فرایند طراحی، Revamp واحد شرکت کرده و نهایتا پس از تامین کاتالیست اقدامات مربوط به بازرسی واحد، بارگذاری کاتالیست و راه اندازی واحد ایزومریزاسیون را در پالایشگاه نفت شیراز به اتمام رساند.
توافق شرکت آرتین آزما با شرکت لایسنسور آنتارکس که در تیرماه سال 1403 در شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و در راستای تفاهم همکاری علمی - فنی دو کشور ایران و روسیه شکل گرفت، افق روشنی را برای استفاده از این تکنولوژی در سایر پالایشگاه های ایران به منظور افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها و تولید بر مبنای یورو 5 را با رعایت موازین زیست محیطی ترسیم می نماید.