مقدمه ای بر تیتراسیون
تیتراسیون یکی از قدیمی ترین روش های شیمی تجزیه است که بر پایه واکنش شیمیایی استوار است. در یک تیتراسیون حجم محلول استاندارد ( تیترانت ) که برای واکنش کامل با آنالیت لازم است اندازه گیری می شود. به عبارتی اندازه گیری حجم محلول استاندارد روشی برای شمارش تعداد ذرات آنالیت است.
از مزایای روش تیتراسیون می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- تیتراسیون یکی از روش های اندازه گیری مقدار مطلق ماده است و به کالیبراسیون نیاز ندارد.
- انجام تیتراسیون بسیار آسان است. شامل تجهیزات و روش کار ساده ای می باشد و به راحتی قابل فراگیری است.
- به سرعت انجام می شود. زمان آنالیز برای تیتراسیون بسیار کمتر از زمان لازم برای سایر روش هاست.
- روش های تیتراسیون بسیار کارگشا هستند. از اندازه گیری یون های معدنی گرفته تا اندازه گیری ترکیبات آلی پیچیده، روش های بسیار زیاد تیتراسیون طراحی شده اند. مقدار آنالیت از چند میلی گرم بر لیتر ( ppm ) تا حد 100 درصد قابل آنالیز است.
- تیتراسیون نتایج بسیار تکرار پذیر و صحیحی را ارائه می دهد.
- تیتراسیون در مقایسه با سایر روشهای آنالیز روشی بسیار مقرون به صرفه است .
دسته بندی واکنش های تیتراسیون
الف ) تیتراسیون های اسید باز شامل :
- اسید و باز قوی
- اسید ضعیف با باز قوی
- باز ضعیف با اسید قوی
- اسید و باز ضعیف
ب) تیتراسیون های رسوبی شامل :
1 – تیتراسیون با تیترانت های آلی
2- تیتراسیون های سورفکتنت ها
ج) تیتراسیون های اکسیداسیون و احیاء ( ردوکس )
د) تیتراسیون های کمپلکسومتری / کیلیتومتری
تیتراتورهای تمام اتوماتیک کمپانی Metrohm سوئیس
- کمپانی Metrohm ( متروم ) سوئیس با پیشینه درخشان در ساخت تیتراتورهای تمام اتوماتیک ، تیتراتورهای خود را در دو خانواده تیتراندو ( Titrando ) و تیترینو پلاس ( Titrino Plus ) برای کاربردهای متفاوت ارائه می دهد. دقت بالای ریزش تیترانت ( در حد 1 میکرو لیتر )، دقت خوانش پتانسیل ( در حد 0.1 میلی ولت ) و محاسبه اتوماتیک نتایج بر اساس فرمول مربوطه و نگهداری نتایج مطابق با مقررات GMP/GLP و FDA از ویژگی های مشترک تمام تیتراتورهای این کمپانی می باشند.
تیتراتور مدل 888 کمپانی متروم
- خصوصیات تیتراتورهای خانواده تیتراندو کمپانی Metrohm ( متروم ) سوئیس :
- اجزای هوشمند – بورت ها و سنسورهای هوشمند
- شناسایی هوشمند – عدم تداخل : به محض اتصال بورت به تیتراندو، نصب آن به صورت Plug & Play صورت می گیرد و اطلاعات بورت از تراشه خوانده می شود.
- اتصال MSB ( Metrohm serial bus ) از ابتکارات واحد تحقیق و توسعه ی کمپانی Metrohm ( متروم ) سوئیس است که در جهت هماهنگی کامل دستگاه های این کمپانی اختراع شده است. به وسیله ی 4 MSB تعبیه شده در دستگاه های تیتراندو قابلیت کنترل 12 دوزینو و یا دوزیمت و 4 همزن مغناطیسی یا میله ای فراهم شده است.
- اتصال USB
- اتوماسیون بدون محدودیت
تیتراتور مدل 906 کمپانی متروم
- خصوصیات تیتراتورهای خانواده تیترینو پلاس کمپانی Metrohm ( متروم ) سوئیس :
- صفحه بزرگ نمایش که منحنی تیتراسیون را به صورت همزمان با تیتراسیون نمایش می دهد.
- دقت بسیار بالا در اندازه گیری پتانسیل با بهره گیری از ورودی جدید اتصال الکترود
- تمامی قطعات از جمله Exchange unit ، همزن چاپگر به صورت اتوماتیک و Plug & Play توسط تیتراتور نصب و شناسایی می شوند.
- درگاه USB برای اتصال ترازو، چاپگر و یا سایر تجهیزات دارای کابل USB
تیتراتور مدل 848 کمپانی متروم – Metrohm
- کارل فیشر های کمپانی Metrohm ( متروم ) :
- کارل فیشر های حجم سنجی ( ولومتری )
- کارل فیشر های کولن سنجی ( کولومتری )
–کارل فیشر های حجم سنجی شامل مدل های 890 و 901 از خانواده تیتراندو ، مدل 915 از خانواده Ti- touch و مدل معروف 870 از خانواده ی تیترینو پلاس هستند . شناسایی نقطه پایانی توسط هر دو روش بی آمپرومتری و بی ولتامتری توسط تیتراتورهای متراهم امکان پذیر است. تمام معرف های کارل فیشر قابل استفاده در تیتراتورهای metrohm می باشند. این دسته از کارل فیشر ها برای سنجش مقادیر آب موجود در نمونه از 0.1 تا 100 درصد مناسب هستند.
–کارل فیشر های کولن سنجی که برای سنجش مقادیر کم آب طراحی شده اند. برخلاف تیتراسیون کارل فیشر حجم سنجی در کارل فیشر های کولن سنجی هیچ تیترانتی افزوده نمی شود و ید مورد نیاز به صورت مستقیم در الکترولیت حاوی یدید توسط وسایل الکتروشیمیایی ( بورت الکترونیک ) تولید می شود. رابطه ی کمی دقیقی بین مقدار بار الکتریکی و میزان ید تولید شده وجود دارد. این رابطه اجازه افزایش بسیار دقیق ید را می دهد. دستگاه کارل فیشر کولن سنجی متراهم زمان و جریان لازم به منظور دستیابی به نقطه ی پایانی تیتراسیون را اندازه گیری می نماید. این دسته شامل مدل های 851 و 852 از خانواده تیتراندو و مدل های 756، 831 و 899 می باشند. این نوع از کارل فیشر های متراهم برای سنجش میزان رطویت نمونه از 10 میکرو گرم تا 10 میلی گرم مقدار مطلق آب طراحی شده اند.
– در برخی موارد برای نمونه هایی که مستقیما نمی توان در محلول کارل فیشر حل کرد و یا به دلیل واکنش های جانبی ای که با این محلول می دهند نیاز به یک آون در کنار دستگاه کارل فیشر داریم که آون مدل 860 Metrohm ( متراهم ) مدل شناخته شده ی این کمپانی است.
کارل فیشر حجم سنجی مدل 870 متروم
کارل فیشر کولن سنجی مدل 831 متروم
در جدول زیر مقایسه ی مدل های مختلف کارل فیشر های حجم سنجی را جهت انتخاب بهتر مدل دستگاه مشاهده می فرمایید:
جدول زیر مقایسه اجمالی بر کارل فیشر های کولن سنجی می باشد :
شرکت آرتین آزما مهر، تأمین کنده تجهیزات آزمایشگاهی نفت و گاز پتروشیمی و نماینده شرکت Metrohm سوئیس در ایران است، که می توانید برای خرید انواع تیتراتور و کارل فیشر های متروم با کارشناسان شرکت جهت دریافت مشاوره فنی و بهترین قیمت دستگا ه ها تماس حاصل نمایید.